Andy Warhol Color Silkscreen / Sítotisk


Andy Warhol: americký malíř, grafik, filmový tvůrce a vůdčí osobnost amerického hnutí Pop artu svou kariéru zahájil jako ilustrátor reklamních předmětů. Více zde: http://www.malovanikresleni.cz/news/andy-warhol/.


Se syny jsem navštívila výstavu "I´m OK" v Praze na Staroměstském náměstí v Gallery of Art. Výstava probíhá až do 31.12.2015.
Nás nejvíce lákala sítotisková dílna ve stylu factory, ve které jsme si každý vytiskl tričko dle technologie, kterou Andy používal a dle jeho motivů. Takže máme trička od Andyho Warhola:).

Sítotisk ve zkratce

Jedná se o techniku tisku, kdy je vytlačována tisková barva plochým sítem na potiskovaný materiál. Potiskované plochy jsou vymezeny šablonou, kterou lze na síto kopírovat přímo nebo nepřímo přenést z pigmentované fólie. Výhodou sítotisku je velký nános tiskové barvy, neomezené možnosti volby potiskovaného materiálu (obaly, hrnky, textilie atd.) a efektivnost i při nízkých tiskových sériích.


Motivy a barvy jsou omezené, já si vybrala banán, kluci moto I´m OK. Do svěráku jsme upevnili vybranou tiskovou desku, a přes ni rozetřeli a poté vtlačili barvu na tričko. Velmi snadné a rychlé. (Vzor se tvoří nejčastěji na dvakrát: př. banán nejdříve žlutě, v pekárně se upevní, a pak červeně stíny banánu a opět do pekárny).


Přes pečící papír jsme ještě vzor zpečetili v pekárně na 180-185 stupňů. Doma na to používáme žehličku, ale tahle pekárna je mnohem efektivnější:).

 Tričko si vytisknete za 290,- Kč/ks.




Komentáře